Het gaat hier over stemcomputers.

dinsdag 15 maart 2005

stemmachine

geacht Instituut,

Toen ik op zoek was naar informatie over de stemmachine kwam ik op uw fraaie website terecht. Mijn complimenten voor de uitgebreide informatie die daarop wordt geboden.
Over de stemmachine kwam ik van u het volgende te weten:

-------------------------------------------
Stemmachine

Officieel omschreven als 'elektronische stemmachine'. Steeds meer gemeenten kiezen voor het gebruik van dit apparaat ter vervanging van stembiljet en stembus. Tijdwinst is er vooral bij het tellen van de stemmen. Vrijwel direct na het sluiten van het stembureau kan de uitslag worden berekend.
-------------------------------------------

Wat mij verbaast is dat het instituut slechts 1 verschil aangeeft tussen handmatig tellen en machinaal tellen, namelijk de snelheid.

Er zijn ook andere verschillen. De mate van transparantie van het proces is bij handmatig tellen groot en bij machinaal tellen klein.
Bij handmatig tellen zijn de kosten niet groot en bij machinaal tellen wel, en bij handmatig tellen worden burgers betrokken terwijl bij machinaal tellen een bedrijf wordt ingeschakeld.
Waarom schenkt het instituut bij de voorlichting aan het publiek geen aandacht aan deze zaken?

graag verneem ik uw antwoord,

hoogachtend,

van Drukken

1 opmerking:

Van Drukken zei

Dit is een e-mail aan het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en dat is een "landelijke, niet-partijgebonden organisatie die zich ten doel stelt politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen".
Zie www.publiek-politiek.nl