Het gaat hier over stemcomputers.

vrijdag 16 december 2005

Amsterdam gaat digitaal

Stemcomputer in gebruik genomen

13 december 2005
-
Djoe Lan Tan
Amsterdam neemt afscheid van het rode potlood en de stemformulieren en verwelkomt de stemcomputer. De stemmachine, die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart operationeel moet zijn, werd maandagavond gelanceerd in aanwezigheid van burgemeester Cohen.

Burgemeester CohenEindelijk is het dan zover. Bij de komende gemeenteraadsverkieizingen in maart 2006 kleuren Amsterdammers niet meer een hokje rood, maar kiezen met een simpele druk op de knop.

Hoe dat stemmen precies in zijn werk gaat, wordt binnenkort uitgelegd op een speciale site, een verkiezingskrant en met spotjes op televisie.


Vijf verkiezingen tegelijk

Met dit nog nieuwe systeem kunnen in Amsterdam vijf verkiezingen tegelijkertijd worden gehouden. Bijvoorbeeld de gemeenteraadsverkiezing, een stadsdeelraadverkiezing, een gekozen burgemeester, een gekozen
stadsdeelvoorzitter en een referendum.

De uitslag van de verkiezingen laat door de komst van de computer minder lang op zich wachten. Het tellen van de stemmen gaat dan namelijk een stuk sneller en gemakkelijker.

Systeem NewVote

Amsterdam heeft in augustus een contract getekend met Sdu Uitgevers voor de levering van het systeem NewVote. Alle 480 stembureaus in de hoofdstad maken hiervan straks gebruik.

bron: www.amsterdam.nl

Geen opmerkingen: