Het gaat hier over stemcomputers.

maandag 20 maart 2006

melding: fraude mogelijk

De Volkskrant schrijft:
Medewerker stembureau scoort ‘opmerkelijk’ op eigen stek
Van onze verslaggever Peter de Graaf

ZEELAND - Het Openbaar Ministerie in Den Bosch stelt een onderzoek in naar mogelijke verkiezingsfraude in de Brabantse gemeente Landerd. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen blijkt op het stembureau in verzorgingshuis Compostella in het dorp Zeeland ‘een opmerkelijk hoog aantal stemmen’ te zijn uitgebracht op Guus te Meerman, die lid was van het stembureau en nummer drie stond op de lokale lijst Zeeland Welzijn.

Volgens cijfers van de gemeente kreeg Te Meerman in het betreffende stembureau 181stemmen, terwijl hij in de zes andere stembureaus respectievelijk nul, nul, nul, één, zeven en drie stemmen vergaarde.

Met name het CDA zette vraagtekens bij die resultaten. Ook burgemeester Doorn vond het een ‘opmerkelijke’ uitslag en besloot de stemmachine aan een onderzoek te onderwerpen. De machine werd onderzocht door leverancier Nedap, maar daaruit kwamen geen technische storingen of andere mankementen naar voren. Ook de leden van het stembureau werden gehoord. Zij hebben schriftelijk verklaard dat ‘niets is gebleken van onvolkomenheden of onrechtmatige handelingen’.

Daarmee leek voor de gemeente de kous af. Maar toen kwam het lokale weekblad De Arena in Schaijk met de uitslag van een telefonische enquête op de proppen. Zes medewerkers van het blad hadden bijna vijfhonderd mensen in het betreffende kiesdistrict gebeld, ruim 40 procent van het aantal kiesgerechtigden. Volgens De Arena wist slechts één respondent te vertellen op Te Meerman te hebben gestemd. De gemeente meldt dat zelfs ‘geen van de geïnterviewden had aangegeven op de betrokken kandidaat te hebben gestemd’.

Dat onderzoek, gecombineerd met de opmerkelijke stembusuitslag, was voor het gemeentebestuur aanleiding om justitie in te schakelen. ‘De betrouwbaarheid van de verkiezingen in Nederland is een groot goed en dient ook als zodanig gewaarborgd te blijven’, aldus een verklaring van B en W.

Volgens De Arena was Te Meerman op 7 maart ‘een van de zes leden van stembureau Compostella en was hij ook de hele dag aanwezig op het stembureau’. Het gemeenteraadslid, dat zondag niet bereikbaar was voor commentaar, was zelf ‘verbaasd en ook blij natuurlijk’ over de hoge uitslag.

‘Ik heb niks verkeerd gedaan’, zegt hij in het weekblad. ‘We hebben als Zeelands Welzijn een goede campagne gevoerd. Meer kan ik niet zeggen. Ik ben geen figuur die gaat rommelen met stemcomputers. Daarvoor zit ik niet in de raad. Ik zou niet eens weten hoe dat moet.’

bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article253133.ece

Geen opmerkingen: