Het gaat hier over stemcomputers.

woensdag 1 maart 2006

Amsterdam gaat het merken

De invoering van de stemcomputer is zeer sluw geregeld. Als er gemeenten werden samengevoegd bleek bij de eerstvolgende verkiezing het apparaat ingevoerd. Dat viel dan niet op tussen alle nieuwigheden. Dat was een standaard procedure. Het lastigst is de invoering van het apparaat in Amsterdam, een stad met een mondige burgerij, en de laatste grote stad van Nederland waar het tellen van de stemmen uit handen van de burgers wordt genomen. Waarmee ook de burger controle wordt weggesaneerd.

Nee, de hoofdstedelingen kunnen nu niet achterblijven, want om nu, in de 21e eeuw nog met simpel papier en potlood te stemmen maakt toch bepaald een achterlijke indruk....
Deze verkiezingen zal het de Amsterdammers duidelijk worden dat ze niet meer mee hoeven tellen. Dat wordt voor ze gedaan, helemaal automatisch, en bijdetijd.

Maar het dagblad "de Volkskrant" van dinsdag 28 februari 2006 ziet een heel ander probleem:
Duizenden allochtonen in Amsterdam dreigen volgende week niet per computer te kunnen stemmen omdat ze analfabeet zijn. In Amsterdam hebben ongeveer honderdduizend stemgerechtigden een taal- en inburgingsachterstand.

Een inburgeringsachterstand?! Wellicht zullen de laatsten de eerste zijn...

Geen opmerkingen: