Het gaat hier over stemcomputers.

zondag 24 september 2006

Versluierd tellen

Bij Indymedie.be vond ik dit bericht:
"Bij de lokale verkiezingen van 8 oktober zijn in de Brusselse stembureaus geen sluiers toegelaten voor de voorzitters en bijzitters. De voorzitters van de bureaus hebben instructies gekregen die elk religieus symbool voor voorzitters en bijzitters verbieden". Dat schrijft Le Soir vandaag.
De administratieve maatregel, een primeur voor ons land, is ondertekend door Brussels minister-president Charles Picqué. De MRAX (Mouvement contre le Racisme, l'Antisémitisme et la Xénophobie) vindt de maatregel niet wettelijk en stelt dat een klacht ingediend zou kunnen worden.(Belga)

Als ik het goed heb begrepen gaat het om het bedekken van het gelaat door middel van een sluier, wat vergelijkbaar is met een bivakmuts of motorhelm. Er staat niets over een bepaling met betrekking tot de hoofdtooi, of dat nu hoed, kapje, pet of doek is.
Er zijn twee zaken vreemd aan het bericht.
Ten eerste is dat de religieuze component. De bepaling om gezichtmaskering niet toe te staan hoeft niet in dat kader geplaatst te worden.
Ten tweede is de nadruk op openheid nogal misplaatst in een stemburo dat de stemmen op geheime wijze laat tellen door een apparaat dat op geheime, versluierde wijze opereert.
In Belgenland gebruikt men stemcomputers!

Geen opmerkingen: