Het gaat hier over stemcomputers.

donderdag 19 oktober 2006

nieuwe experimenten

Bij de komende verkiezingen zullen weer experimenten worden uitgevoerd met Internetstemmen.
Het internetstemmen is gisteren op de informatieavond van wijvertrouwenstemcomputersniet.nl niet aan de orde gekomen.

Vandaag is in het nieuws dat de Kiesraad denkt dat er veel meer invloed kan zijn voor internetstemmen.
Dat zei een woordvoerder van de Kiesraad donderdag tegen de Wereldomroep. De geregistreerde stemmers zijn goed voor een halve Kamerzetel. Wanneer alle Nederlanders in het buitenland gingen stemmen, dan zouden ze goed zijn voor negen zetels. (ANP)
Na de val van het kabinet, en het aftreden van Pechtold moest de nieuwe minister snel worden ingewerkt. Voor hem is een introductiedossier (pdf) gemaakt.
In dat introductiedossier staan wat dingen over de komende experimenten:

Kiezen op Afstand
Het project KOA is bedoeld om het stemmen bij algemene verkiezingen te vergemakkelijken door het stemproces minder plaatsgebonden te maken. Voor de komende twee jaar zijn twee experimenten in voorbereiding:
Tot 2004 was het project Kiezen op afstand (KOA) ondergebracht bij BPR.
In april 2005 is dit overgenomen door CZW en is begonnen met twee nieuwe experimenten. Te weten:
1 'stemmen in een willekeurig stemlokaal' (SWS) bij de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag 7 maart 2006' en
2 'internetstemmen' bij de Tweede-Kamerverkiezingen van woensdag 16 mei 2007 voor Nederlandse kiezers in het buitenland.

De vervroeging van de verkiezingen van mei 2007 naar november 2006 heeft voor het project KOA en het experiment internetstemmen, grote gevolgen. Inmiddels heeft minister Remkes ingestemd met het vervroegen van het experiment internetstemmen naar november 2006. De voorbereidingen van het experiment worden nu versneld.

De planning en de begroting van het project worden daarop aangepast. N.a.v. de instemming van minister Pechtold met keuze voor de stemdienst die door het Hoogheemraadschap van Rijnland is ontwikkeld, wordt met het Hoogheemraadschap van Rijnland en het Waterschapshuis hiertoe een samenwerkingsconvenant gesloten.

Voor wat betreft het experiment Stemmen in een willekeurig stemlokaal (SWS), heeft Minister Remkes tevens ingestemd met het voorstel om het experiment SWS dat bij de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart jl. in 239 gemeenten is gehouden, te herhalen bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2006. Dit met het oog op continuïteit en in de verwachting dat deze werkwijze in 2007 landelijk wordt ingevoerd. De resultaten van dit experiment zullen, conform de Experimentenwet, worden geëvalueerd.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit mocht niet op de discussielijst bij wijvertrouwen stemcomputers niet:
http://www.surfnet.nl/info/bijeenkomsten/bijeenkomst_content.jsp?objectnumber=171010


SURFnet organiseert seminar over internetstemmen

Utrecht, 24 oktober 2006 - In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november zal op woensdag 8 november een extra SURFnet Expertiseseminar worden gehouden over internetstemmen.
SURFnet Expertiseseminar: 'Internetstemmen: zegen of zorg?'

Van Drukken zei

Dat klopt niet. Deze aankondiging staat wel degelijk op de discussielijst.